Loading...
Portfolio2018-10-24T12:40:01+00:00

The Project – Meeting the Brief

The family were starting to outgrow their home and faced two options. Fly the nest, or look to develop their existing property. They approached builders for quotes and realised it was financially viable to develop what they had; and the builders recommended Davies Architectural Services to help kick‐start their journey. This project was both a Single Storey Rear Extension and Loft Conversion.

Step 1 – Meet the client – An initial consultation was arranged where we visited the client at their property to understand their ambitions. From this we could grasp the clients brief and recommend a way forward. Soon after the client instructed us to proceed with the schemes design and property survey.

Step 2 – Design a solution – We started to design the concept. Functional living space with room to grow, elegant design with the future in mind. The Ground Floor extension designed large enough for an increasing presence with a new master bedroom for the parents to escape. Externally the property was design to remain in‐keeping with the existing property to ensure Permitted Development criteria were met. We presented the proposals to the client and soon after; we were looking at submitting.

The Process – Gaining Approval

Step 3 – Gain approval – Unconventionally the proposals did not require Planning Permission as they were designed with Permitted Development in mind. The rear extension met the design criteria required for a Prior Notification submission; whilst the Loft Conversion didn’t even need that. To ensure the proposal was legal a Development of Lawfulness application was submitted and approved..

Step 4 – Prepare for the build – Once all the relevant approvals were obtained it was time to look towards Building Control. A comprehensive set of drawings with Construction specifications and detailed sections were produced in line with the latest UK Building standards to ensure approval is obtained and allowing the construction to start. A Wessex Water Build‐Over approval was also obtained due to the public drainage in close proximity to the proposed rear extension.

Step 5 – The final product – We handed the project over to the builder. We remain on hand for any queries during Construction. We have received great feedback from the client. Photos coming soon.

Davies Architectural Services were extremely accommodating, helpful and knowledgeable throughout the entire design process. The service they provided for us was second to none, which was very pleasant, informative, understanding and easy to get along with

Mrs Stephens, Single Storey Extension - Bristol
Have a Similar Project? – Click Here

The Project – Meeting the Brief

The couple who approached us found our contact details on the Bristol City Council Accredited Agents list for Architectural Services. They had just moved into their new home which is situated in the heart of Bristol’s bustling scene. The property was purchased with the intention to develop the existing and unutilised Ground Floor side extension.

Step 1 – Meet the Client – After a brief discussion on the telephone we arranged a consultation to meet the client. From this it was evident that the proposal would require Planning Permission as a desktop study revealed the property was in a Conservation Area and bounding a Network Rail train line – which included the completion of a Design and Access Statement. As an accredited agent DAS were the perfect agents.

Step 2 – Design solution – The removal of the cluttered garage with awkward shower room to the rear was imperative to allow for a new Living space for future children, downstairs WC and extended luxury kitchen to the rear. Above was also utilised to create a new Master bedroom with en-suite; allowing the existing bathroom to be children only. To optimize space a new boundary wall was introduced close to the Network Rail boundary line; this removed the poor step backed footprint of the existing property.

The Process – Gaining Approval

Step 3 – Gain approval – The proposal required Planning Permission due to the size of the extension; as well as the site being located in a conservation area and next to a Network Rail boundary line. This meant the application required a Design and Access Statement to evident the scheme fit in with it’s surroundings. Specifications such as ‘conservation area approved windows’ were included and eventually the scheme was granted planning approval.

Step 4 – Prepare for the build – Once all the relevant approvals were obtained it was time to look towards Building Control. A comprehensive set of drawings with Construction specifications and detailed sections were produced in line with the latest UK Building standards to ensure approval is obtained and allowing the construction to start. Wessex Water approval was not required for this project however we had to work closely with a Network Rail representative to ensure the boundary was adequately retained.

Step 5 – The final product – We handed the project over to the builder. We remain on hand for any queries during Construction. We have received great feedback from the client. Photos coming soon.

Excellent, professional approach from initial consultation, planning approval up to the end of the build. The design gave us some good extra living options by making better use of the space available and externally the new section blends in with what is a very old property. It was important to us that we achieved modern functional living spaces without losing the character of the property – this was exactly what the design gave us.

Mr Deery, Double Storey Extension - Bristol
Have a Similar Project? – Click Here

Let’s talk about your project…